Jaja sa prokulicama za jutarnji obrok

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 kriški dimljene pureće ili pileće šunke,

1 vezica tankog mladog luka,

300 g oguljene i isjeckane prokulice,

1 kašika sirćeta,

4 veća jaja,

maslinovo ulje,

so,

biber.

Priprema:

1. Prepecite kriške piletine ili puretine u velikoj tavi na srednje jakoj vatri s 2 kašičice maslinovog ulja do zlatno smeđe boje. Kad je šunka pečena, maknite s tave.
2. U tavu dodajte malo maslinovog ulja i dodajte nasjeckan mladi luk. Posolite, pobiberite i pržite luk dok ne posmeđi.
3. Zatim dodajte prokulice i zalijte sirćetom. Kuhajte 5 minuta da dobije smećkastu boju ali da ostane i dalje hrskava.
4. Razbijte jaja u tavu, ali žumance mora ostati čitav. Smanjite vatru i pržite sve još nekoliko trenutaka do željenog okusa.

Preporučujemo