Sastojci za marinirane njoke:
pakovanje njoka od 500 g,
60 ml maslinovog ulja,
1 kašika pesto sosa od sušenog paradajza,
2 kašike sjeckanog bosiljka.
Za krem supu:
60 g putera,
2 isjeckane glavice crnog luka,
2 isjeckana struka praziluka,
2 isjeckana čehna bijelog luka,
500 g krompira isjeckanog na kocke,
1,5 l pileće supe,
so i biber.
Priprema:
1. Skuhajte njoke u posoljenoj kipućoj vodi prema uputstvu sa pakovanja i potom ocjedite.
2. U velikoj činiji pomješajte sastojke za sos (maslinovo ulje, pesto od sušenog paradajza i bosiljak), dodajte njoke, promješajte i ostavite da se marinira 20-30 minuta.
3. U šerpi rastopite puter, dodajte sve tri vrste sjeckanog luka i dinstajte na umjerenoj temperaturi 5-7 minuta. Zatim umiješajte krompir i supu, posolite i pobiberite i kuhajte 30-40 minuta.
4. Potom izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Podijelite u porcije, dodajte po nekoliko mariniranih njoka i poslužite.