Juha sa prazilukom i mariniranim njokama

po Vasa kuharica

Sastojci za marinirane njoke:

pakovanje njoka od 500 g,

60 ml maslinovog ulja,

1 kašika pesto sosa od sušenog paradajza,

2 kašike sjeckanog bosiljka.

Za krem supu:

60 g putera,

2 isjeckane glavice crnog luka,

2 isjeckana struka praziluka,

2 isjeckana čehna bijelog luka,

500 g krompira isjeckanog na kocke,

1,5 l pileće supe,

so i biber.

Priprema:

1. Skuhajte njoke u posoljenoj kipućoj vodi prema uputstvu sa pakovanja i potom ocjedite.
2. U velikoj činiji pomješajte sastojke za sos (maslinovo ulje, pesto od sušenog paradajza i bosiljak), dodajte njoke, promješajte i ostavite da se marinira 20-30 minuta.
3. U šerpi rastopite puter, dodajte sve tri vrste sjeckanog luka i dinstajte na umjerenoj temperaturi 5-7 minuta. Zatim umiješajte krompir i supu, posolite i pobiberite i kuhajte 30-40 minuta.
4. Potom izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Podijelite u porcije, dodajte po nekoliko mariniranih njoka i poslužite.

 

Preporučujemo