Jutro započnite hljebom od kestena

po Vasa kuharica

Sastojci:

150 g kesten pirea, nezačinjenog,

200 g glatkog brašna,

1 kašičica meda od kestena,

10 g svježeg kvasca,

prstohvat soli,

150 ml mlake vode,

1 kašičica maslinovog ulja.

Priprema:

1. Otopiti kvasac i med u malo mlake vode. Ostaviti desetak minuta da se kvasac digne. U zdjelu nasuti brašno i kesten pire, dodati kvasac i zamijesiti tijesto rukom dodavajući vodu malo po malo. Na kraju dodati so i dalje mijesiti da se dobije glatko tijesto. Ostaviti da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti.

2. Dno posude za pečenje obložiti papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja.

3. Pobrašniti radnu površinu, te na njoj oblikovati tijesto po želji, prebaciti ga u posudu i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni dok ne porumeni (oko 30 minuta). Nakon prvih 10 minuta smanjiti temperaturu na 150 stepeni.

4. Ohladiti hljeb prije nego ga narežete.

 

Preporučujemo