Kako se prave savršene prženice

po Vasa Kuharica

Savršene prženice bi trebale biti meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i odličan su način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana. Dakle, za osnovnu pripremu su vam potrebna jaja, mlijeko i stari hljeb.

  1. Za dobru smjesu odnos namirnica je 1 jaje i 150 ml mlijeka. Ako stavite previše mlijeka prženice će vjerovatno ispasti gnjecave, a ako pretjerate sa količinom jaja dobit ćete rezultat sličniji omletu, zato je pravi odnos veoma bitan. Za slanu varijantu začinite smjesu solju i biberom. Za slatku varijantu dodajte šećer ili vanilin šećer, a prema ukusu i esenciju vanile. Rendana kora narandže je također interesantna opcija.
  2. Isjeći hljeb na jednake kriške. Najbolje je koristiti stari hljeb, jer je svjež hljeb mekan i može se raspasti pri natapanju u smjesu. Možete koristiti sve vrste hljeba.
  3. Umočite hljeb u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.
  4. Zagrijte tavu i hljeb precite 2-3 minuta sa svake strane. Hljeb bi spolja trebalo da bude hrskav i zlataste boje, a smjesa unutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta.
  5. Ukoliko ste se odlučili za slatke prženice, služite ih prelivene medom, džemom, čokoladom, ili dodajte voće po izboru i pospite šećerom u prahu. Slana verzija može biti dobra podloga za sendvič. Naravno i potpuno obične, bez dodataka, uz šolju mlijeka ili jogurta, biće savršen hranljiv obrok sa mirisom vikenda.

 

Preporučujemo