Sastojci:
600 gr mekog brašna,
1 prašak za pecivo,
1 kašičica soli,
100 ml ulja,
1 čaša kisele pavlake,
200 ml toplog mlijeka,
1 kocka svježeg kvasca,
1 kašika šećera, premaz,
1 žumance,
1 kašika mlijeka,
susam,
kim,
mak po želji.
Priprema:
1.Pomiješati 200 ml toplog mlijeka sa kvascem i sećerom i ostaviti malo da zapjeni i podigne se.
2.U posudu u kojoj ćete da mijesite kiflice, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so, dodajte ulje i pavlaku, pa cijelu smjesu dobro promiješajte, a zatim sipajte i nadošao kvasac.
3. Zamijesite glatko tijesto i odmah ga podijelite na 4 dijela, svaki razvaljajte na 0,5 cm debljine, isjecite na 8 trouglova, filujte po želji, a možete i prazne da ih ostavite i uvijte kiflice.
4.Poredajte ih u pleh na papir i ostavite na toplom mjestu 15 minuta da malo nadođu. Premažite žumancetom, pospite po želji nekim sjemenkicama i pecite oko 15 minuta dok lijepo ne porumene.
5.Možete od ovog tjesta da pravite bilo kakve oblike, puževi su izuzetno lijepi i mekani, a nafilujte ih nečim po vašoj želji.