Kiflice sa pavlakom za doručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

600 gr mekog brašna,

1 prašak za pecivo,

1 kašičica soli,

100 ml ulja,

1 čaša kisele pavlake,

200 ml toplog mlijeka,

1 kocka svježeg kvasca,

1 kašika šećera, premaz,

1 žumance,

1 kašika mlijeka,

susam,

kim,

mak po želji.

Priprema:

1.Pomiješati 200 ml toplog mlijeka sa kvascem i sećerom i ostaviti malo da zapjeni i podigne se.

2.U posudu u kojoj ćete da mijesite kiflice, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so, dodajte ulje i pavlaku, pa cijelu smjesu dobro promiješajte, a zatim sipajte i nadošao kvasac.

3. Zamijesite glatko tijesto i odmah ga podijelite na 4 dijela, svaki razvaljajte na 0,5 cm debljine, isjecite na 8 trouglova, filujte po želji, a možete i prazne da ih ostavite i uvijte kiflice.

4.Poredajte ih u pleh na papir i ostavite na toplom mjestu 15 minuta da malo nadođu. Premažite žumancetom, pospite po želji nekim sjemenkicama i pecite oko 15 minuta dok lijepo ne porumene.

5.Možete od ovog tjesta da pravite bilo kakve oblike, puževi su izuzetno lijepi i mekani, a nafilujte ih nečim po vašoj želji.

Preporučujemo