Sastojci: 1 svežanj mladog luka, 1 krompir srednje veličine (oguljen i nasjeckan na kockice), 1-2 čehna bijelog luka, pola ili 1 kašika soja sosa, četvrtina kašike suhog origana, 750 ml vode, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
1. Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite bijeli luk. Dodajte mladi luk i dinstajte 4 do 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte krompir, posolite i pobiberite po ukusu.
2. Ulijte vodu, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se krompir ne skuha. Ostavite supu da se malo rashladi, a potom je izmiksajte dok ne postane kremasta.
3. Dodajte soja sos i origano te ponovo stavite na vatru i kuhajte još 5 minuta. Ako je supa previše gusta, možete je tokom kuhanja razrijediti s malo vode. Prije posluživanja ukrasite svaku porciju nasjeckanim lišćem mladog luka i peršunom.