Kuku Sabzi je tradicionalni perzijski omlet. Jelo karakterizira snažna zelena nijansa koja potječe od mnoštva začina.
Sastojci: 200 g svježeg korijandera, 120 g svježih listića peršuna, 25 g svježeg kopra, 6 većih jaja, 6 komada mladog luka, 5 kašika ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1,5 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, pola kašičice mljevenog kumina, pola kašičice mljevenog crnog bibera, 3/4 kašičice cimeta u prahu, 3/4 kašičice kardamona, orasi i rajčice za ukrašavanje po želji.
Priprema:
1. S dvije kašike ulja dobro namažite okrugli kalup za pečenje promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane.
2. U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća ubacite listiće peršina, korijandera, kopra i mladog luka te pulsirajte s preostalim uljem dok ne dobijete pesto od začinskog bilja.
3. U posebnoj zdjeli umutite jaja s preostalim začinima – soli, biberom, kardamonom, cimetom, kuminom i s praškom za pecivo.
4. U smjesu na bazi jaja dodajte začinski pesto. Prelijte sve zajedno u kalup za pečenje te ukrasite po želji.
5. Kuku Sabzi stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 190 stepeni oko 20 do 25 minuta dok sredina omleta ne očvrsne, odnosno jaja se termički ne obrade do kraja.
6. Pustite da se omlet ohladi otprilike desetak minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa.
7. Narežite na trokute i poslužite toplo.