Lagana popodnevna: Topla salata od heljde

po Vasa Kuharica

Heljda ima jedinstven okus koji je izraženiji od bilo koje žitarice, stoga je njena primjena u kulinarstvu jak adut za one koji je znaju primijeniti i dobro sljubiti s drugim namirnicama.

Sastojci:

200 g heljde u zrnu

300 g brokule

1 čehno bijelog luka

nekoliko maslina punjenih paprikom

2 kašike soja sosa

maslinovo ulje

sok od jednog limuna

Priprema:

  1. Heljdu operite, ocijedite, ostavite da se osuši. Propržite, dodajte vodu u omjeru 2:1, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
  2. U drugoj posudi propržite bijeli luk na malo ulja. Zatim dodajte očišćenu brokulu razdvojenu na cvjetiće.
  3. Podlijte vodom, poklopite i dinstajte na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša. Na kraju dodajte heljdu i ostavite još nekoliko minuta na vatri.
  4. Prije nego što maknete s vatre, začinite sojinim umakom. Masline narežite na kolutiće i poslužite sa heljdom i brokulom te sve začinite limunovim sokom.

 

Preporučujemo