Fatteh je tipično bliskoistočno jelo koje se priprema u najrazličitijim varijacijama. Kremasti umak s jogurtom i slanutkom u Libanonu se poslužuje s pita hljebom, najčešće dan ili dva starim pa prženim u vrućem ulju dok ne postane hrskav. Fatteh je čest doručak ili večera.
Sastojci: 430 g kuhanog slanutka, 2 šoljice pita hljeba, 1 šoljica jogurta, čehno bijelog luka, 2 kašičice tahini pasta, 2 kašike pinjola, 2 kašike maslinova ulja, so prema ukusu, peršun za ukrašavanje.
Priprema:
1. Kuhinjskim makazama ili rukama ustinite pita hljeb na male komadiće. Ispržite ga u ulju dok ne postane hrskav pa ga stavite na tanjir obložen papirnatim ručnikom.
2. Slanutak stavite u manji lonac s malo vode pa ga kuhajte 5-7 minuta. Stavite na stranu. Zgnječite bijeli luk s malo soli (oko 1/2 žličice), dodajte jogurt i tahini pa promiješajte dok se ne sjedine.
3. U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pinjole i pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Maknite s vatre.
4. U posudu za posluživanje stavite hrskavi hljeb, zatim topli slanutak te prelijte jogurtom i na vrh stavite pinjole s maslinovim uljem. Ukrasite peršunom i poslužite.