Jela s jajima obično povezujemo s doručkom. Međutim, mogu biti još i bolja za ručak ili večeru. Brzo se spremaju, ukusna su i hranjiva. Ako imate neočekivane goste ili ne želite sate potrošiti za štednjakom, isprobajte jedan od ovih jednostavnih recepata.
Sastojci: 2 jaja, 4 kriške pšeničnog hljeba, 50 g maslaca, 4 velike kriške sira, 2 velike kriške pureće šunke, 2 lista zelene salate, so, biber, začini.
Priprema:
1. Lagano premažite kriške hljeba maslacem i pržite ih s jedne strane na suhoj tavi do zlatno smeđe boje. Zatim okrenite.
2. Uklonite dva komada iz tave. Stavite krišku sira na svaku od preostalih komada hljeba i pokrijte posudu. Pecite dok se sir malo ne otopi.
3. Stavite krišku pureće šunke na sir. Zatim, stavite još jednu krišku sira na vrh, i pokrijte taj dio s preostalom kriškom hljeba.
4. Pokrijte posudu s poklopcem i pecite oko 30 sekundi.
5. Uklonite sendvič iz tave. Kada se malo ohladi dodajte svježi list salate.
6. Ispecite jaje na oko, na maslinovom ulju u tavi onako kako najviše volite. Posolite jaje, začinite ga te ga lagano premjestite na vrh svog sendviča.