Sastojci za tijesto:
320 g brašna,
1 kašika suhog kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
3 kašike maslinovog ulja,
200 ml mlake vode.
Za premaz:
3 kašike maslinovog ulja,
1 neumućeno bjelance.
Za posipanje peciva:
Mediteranske suhe biljke.
Priprema:
- Polovinu brašna staviti u miks posudu. Dodati kvasac, šećer, so, maslinovo ulje. Tijesto zamijesiti s mlakom vodom uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Tijesto ostaviti 30 minuta da nadođe.
- Nadošlo tijesto podijeliti na manje loptice, pa loptice ostaviti 10 minuta da nadođu. Rukama ili oklagijom tijesto oblikovati elipsasto. U tepsiju staviti pek papir, pa na pek papir složiti pecivo.
- Oblikovano testo premazati maslinovim uljem, izbockati viljuškom, a ivice tijesta premazati neumućenim bjelancetom. Po tijestu staviti začinsko bilje i krupnu morsku so. Peći 10 minuta na 275 stepeni.