Meksička mješavina

po Vaša Kuharica

Sastojci:

500 g pilećeg bijelog mesa bez kožice,

2 kašike maslinovog ulja,

700 g očišćene, isjeckane zelene salate,

2 klipa kukuruza iz konzerve isječena na manje komade,

12 čeri paradajza,

glavica crvenog luka,

isjeckan avokado,

500 g kuhanog crvenog graha (iz konzerve),

4 kašike sjeckanog korijandera.

Za marinadu:

120 ml maslinovog ulja,

3 kašike soka od limete,

2 kašike meda,

kašika paprike,

2 kašičice sjeckanog bijelog luka,

kašičica mljevenog kumina,

kašičica tabasko sosa,

so i biber.

Priprema:

  1. U zdjeli umutite sastojke za marinadu (maslinovo ulje, sok od limete, med, papriku, bijeli luk, kumin, tabasko, malo soli i bibera). Odvojite 120 ml marinade, sipajte u kesu s hermetičkim zatvaranjem, dodajte bijelo meso, promućkajte i ostavite da se marinira najmanje 4 sata (idealno 12).
  2. Ostatak sosa sačuvajte u frižideru. Marinirano meso iscijedite i bacite marinadu. U tavi zagrijte 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi i ispržite meso po 5-7 minuta sa svake strane.
  3. Gotovo meso ostavite da se ohladi i potom isijecite. U zdjeli pomiješajte piletinu, povrće, crveni grah i korijander. Prelijte preostalim sosom i promiješajte. Poslužite uz tortilje.

 

Preporučujemo