Mesna pašteta s brusnicama za početak dana

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g teletine,

250 g pilećih jetrica,

jaje,

luk,

kašika maslaca,

1/3 šolje šerija,

1/4 šolje vrhnja, jaje,

1/4 šolje prženih oraha,

1/4 šolje brusnica,

peršun,

4 lovorova lista,

čehno bijelog luka,

prstohvat soli,

biber,

muškatni oraščić.

Priprema:

1. U tavi otopite maslac i dinstajte nasjeckani luk. Dodajte lovorov list i pileće jetrice te dinstajte tri minute. Prebacite u zdjelu pa u tavi kuhajte šeri nekoliko minuta dok se ne reducira te prelijte preko jetrica.

2. Meso narežite i usitnite u multipraktiku dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U zdjelu s piletinom dodajte istisnuti bijeli luk, a bacite lovorov list.

3. Pileću jetricu s bijelim lukom isto usitnite u multipraktiku pa dodajte začine. U zdjeli umiješajte jaje i vrhnje te spojite smjesu mesa s pilećim jetricama pa dobro promiješajte. Dodajte usitnjene orahe i brusnice te nasjeckani list peršuna. Dobro utisnite u posudu i prekrijte folijom.

4. Stavite je u veću posudu koju ste do pola napunili vodom i pecite na 180 stepeni oko 70 minuta.

 

Preporučujemo