Sastojci:
2 kocke svježeg kvasca,
1 dl mlijeka (za dizanje kvasca),
1 kašičica šećera (dodati s razmrvljenim kvascem u mlijeko i promiješati), 2,5 dl mlake vode,
1 kg glatkog brašna,
15 maslina,
kašika maslinovog ulja,
so.
Za premaz:
1 žumance,
kašika mlijeka,
2 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
- U pripremljeno i posoljeno brašno u sredini napravite udubljenje u koje ulijte dignuti kvasac. Mijesite uz dodavanje mlake vode, sjeckanih maslina i kašike maslinovog ulja. Kad se tijesto više ne lijepi za posudu, ostavite ga na toplom, pokriveno krpom, da naraste.
- Pripremite hljepčiće u obliku koji vam se sviđa. Premažite mješavinom maslinovog ulja, jednog žumanceta i kašike mlijeka.
- Pleh premažite maslinovim uljem i pospite brašnom pa složite hljeb. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.