Sastojci:

15 g kvasca,

1 kašika šećera,

50 g brašna,

2 dcl toplog mlijeka,

1 kašika kiselog vrhnja ili pavlake,

100 g brašna,

1 vanilin šećer,

1 kašika soli,

50 ml ulja,

280 g brašna,

20 g šećera u prahu za posipanje,

50 g nutele,

1 šoljica mlijeka za premaz tijesta.

Priprema:

1.U kvasac dodati šećer, brašno i mlijeko. Ako ćete koristiti suhi kvasac, u tom slučaju stavite 1 standardni paketić, tj. 7 grama. Promiješati, pa ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe. Nakon isteka vremena staviti kiselo vrhnje (pavlaku), oštro brašno, vanil šećer, so i ulje.
2. Sve zajedno dobro promiješati, pa dodati glatko brašno i umijesiti mekano neljepljivo za prste tijesto. Vrijeme potrebno za umijesiti tijesto je barem 5 minuta. Neka se dobro sjedine svi sastojci i neka tijesto na dodir bude mekano. Oblikovanu lopticu tijesta pokriti na 45 minuta da se tijesto barem udvostruči.
3. U ovoj fazi pripreme tijesto dobro promijesiti, pa ga razvljati i oblikovati kiflice ili peciva. Stavljati nadjev, a ako ga želite više u pecivu, dobro ga zatvorite tijestom da ne bi iscurio tokom pečenja.
4. Kiflice premazati sa malo mlijeka i ostaviti da se dižu 45 minuta. Peći ih 18 minuta na 210 C uz napomenu da ipak s vremena na vrijeme pogledate u svoju rernu. U svakom slučaju, pecite do zlatne i ugodne oku boje. Nakon što su peciva pečena, ostavite da stoje i ohlade se otprilike 5 minuta, pa ih uvaljajte u šećer u prahu.