Sastojci:
15 g kvasca,
1 kašika šećera,
50 g brašna,
2 dcl toplog mlijeka,
1 kašika kiselog vrhnja ili pavlake,
100 g brašna,
1 vanilin šećer,
1 kašika soli,
50 ml ulja,
280 g brašna,
20 g šećera u prahu za posipanje,
50 g nutele,
1 šoljica mlijeka za premaz tijesta.
Priprema:
1.U kvasac dodati šećer, brašno i mlijeko. Ako ćete koristiti suhi kvasac, u tom slučaju stavite 1 standardni paketić, tj. 7 grama. Promiješati, pa ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe. Nakon isteka vremena staviti kiselo vrhnje (pavlaku), oštro brašno, vanil šećer, so i ulje.
2. Sve zajedno dobro promiješati, pa dodati glatko brašno i umijesiti mekano neljepljivo za prste tijesto. Vrijeme potrebno za umijesiti tijesto je barem 5 minuta. Neka se dobro sjedine svi sastojci i neka tijesto na dodir bude mekano. Oblikovanu lopticu tijesta pokriti na 45 minuta da se tijesto barem udvostruči.
3. U ovoj fazi pripreme tijesto dobro promijesiti, pa ga razvljati i oblikovati kiflice ili peciva. Stavljati nadjev, a ako ga želite više u pecivu, dobro ga zatvorite tijestom da ne bi iscurio tokom pečenja.
4. Kiflice premazati sa malo mlijeka i ostaviti da se dižu 45 minuta. Peći ih 18 minuta na 210 C uz napomenu da ipak s vremena na vrijeme pogledate u svoju rernu. U svakom slučaju, pecite do zlatne i ugodne oku boje. Nakon što su peciva pečena, ostavite da stoje i ohlade se otprilike 5 minuta, pa ih uvaljajte u šećer u prahu.