Poznate su brojne zdravstvene blagodati bijelog luka, a ako ste i vi ljubitelj ove moćne aromatične namirnice bez koje je nemoguće zamisliti mnoga jela, vrijeme je da se počastite ovom finom grickalicom. Recept je tako jednostavan da ćete u mirisnim zalogajima uživati u tren oka.
Sastojci:
1 hljeb
5 kašika maslaca
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 čehna bijelog luka
sušeni origano
1 šoljica naribanog mozzarella sira
so i biber
Priprema:
1. Narežite hljeb na kriške debljine 2,5-5 cm.
2. U maloj zdjeli pomiješajte maslac, maslinovo ulje, bijeli luk, origano, so i biber. Rasporedite ravnomjerno po narezanom hljebu.
3. Posložite hljeb na lim za pečenje i pažljivo pecite pod gornjim grijačem oko 5 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Redovno provjeravajte kako hljeb ne bi izgorio.
4. Izvadite iz pećnice, pospite naribanim mozzarella sirom te pecite još 2-3 minute dok se sir ne otopi.
5. Odmah servirajte.