Sastojci: 250 g brašna, 3 jaja, 300 ml mlijeka, 100 ml slatkog vrhnja, 150 g špinata, so, biber, 1 kašika narezanog bosiljka, 1 kašika nasjeckanog peršuna, 1 kašika narezanog vlasca, 2 protisnuta čehna bijelog luka, 100 g sira (ricotta, feta, mladi…), ulje za pečenje.
Priprema:
1. Špinat kratko blanširajte posoljenom vrelom vodom, ohladite u hladnoj vodi, dobro ocijedite i narežite. Umutite jaja i vrhnje te im, miješajući, dodajte brašno i mlijeko.
2. Kada dobijete gustu smjesu za palačinke bez grudvica, lagano posolite pa dodajte papar, pripremljeni špinat, bosiljak, peršun, vlasac, bijeli luk, usitnjeni sir i dobro promiješajte.
3. Smjesu ostavite da odstoji oko 15 minuta, a zatim u maloj tavi, na nekoliko kapi ulja, ispržite male, deblje palačinke. Poslužite kao snack ili kao prilog jelu ili salatama.