Pašteta od leće za dobro jutro

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g zelene leće,

2 šolje zobenih pahuljica,

300 grama šampinjona,

5 šolja vode,

so,

maslinovo ulje,

3 kašičice mažurana,

pola kašičice timijana,

1 kašika mljevenog korijandera,

1 kašika soja umak,

1 kašičica mljevenog muškatnog oraščića,

1 kašičica provansalskog začina,

biber i so.

Priprema:

1. Leću kuhati u vodi dok ne omekša, s dvije kašičice soli. Vode ne bi trebalo ostati, pa se kuha otprilike 40 minuta.

2. Operati gljive i samljeti zobene pahuljice. Zagrijeti tavu i 3 minute pržiti na ulju sve začine, osim mljevenog bibera. Kada začini budu prženi ubaciti gljive i pržiti još 10 minuta.

3. Gljivama dodati kuhanu leću i mljevene žitarice. Sve miješati dok ne dobijemo glatku, homogenu smjesu. Na kraju dodati i mljeveni biber.

4. Posudu za pečenje premazati uljem i u nju izliti smjesu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.

Preporučujemo