Sastojci:
250 g zelene leće,
2 šolje zobenih pahuljica,
300 grama šampinjona,
5 šolja vode,
so,
maslinovo ulje,
3 kašičice mažurana,
pola kašičice timijana,
1 kašika mljevenog korijandera,
1 kašika soja umak,
1 kašičica mljevenog muškatnog oraščića,
1 kašičica provansalskog začina,
biber i so.
Priprema:
1. Leću kuhati u vodi dok ne omekša, s dvije kašičice soli. Vode ne bi trebalo ostati, pa se kuha otprilike 40 minuta.
2. Operati gljive i samljeti zobene pahuljice. Zagrijeti tavu i 3 minute pržiti na ulju sve začine, osim mljevenog bibera. Kada začini budu prženi ubaciti gljive i pržiti još 10 minuta.
3. Gljivama dodati kuhanu leću i mljevene žitarice. Sve miješati dok ne dobijemo glatku, homogenu smjesu. Na kraju dodati i mljeveni biber.
4. Posudu za pečenje premazati uljem i u nju izliti smjesu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.