Sastojci: 500 g brašna, 250 ml mlijeka, 1 puna kašika cvjetova lavande, ? kesice suhog kvasca, 1 jaje, 80 g šećera, 50 g putera, 100 g mliječne čokolade, 2 kašike meda, cvjetovi lavande za ukras.
Priprema:
1. Najprije prelijte cvjetove lavande sa 150 ml mlakog mlijeka i ostavite da stoji barem 1 sat da mlijeko primi aromu lavande.
2. U činijicu sipajte suhi kvasac. Od odmjerene količine šećera odvojite 1 kašičicu i dodajte kvascu, pa to prelijte sa 100 ml mlakog mlijeka. Poklopite i ostavite da kvasac zapjeni.
3. Za to vrijeme procijedite mlijeko u kojem su svjetovi lavande. Jedan dio cvjetova sačuvajte, a ostatak bacite.
4. U plastičnu vanglu odmjerite brašno. Dodajte so i šećer. Pomiješajte jaje sa omekšalim puterom pa ovu masu dodajte brašnu. U brašno dodajte i mlijeko aromatizirano lavandom i nadošli kvasac. Po želji dodajte i odvojene cvjetove lavande. Zamijesite meko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite oko 1 sat dok ne udvostruči zapreminu.
5. Uključite rernu da se grije na 180 stepeni.
6. Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i lagano premijesite. Podijelite na 16 loptica. U sredinu svake loptice stavite po kockicu čokolade. Peciva složite na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ostavite da se odmaraju dvadesetak minuta, taman dok se ne zagrije rerna.
7. Pecite peciva oko 20 minuta, tj. Dok ne dobiju lijepu, smeđu boju.
8. Vruća peciva premažite medom i pospite cvjetovima lavande.