Sastojci za tijesto:
600 g brašna,
1 prašak za pecivo,
10 g svježeg kvasca,
pola kašičice šećera,
pola kašičice soli,
50 g omekšalog maslaca,
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta,
250 ml vode,
2 kašike maslinovog ulja.
Nadjev:
200 g pureće šunke,
200 g gaude,
10 kašika pasiranog paradajza (dodajte malo kečapa),
1 kašičica origana,
3 kašike kukuruza,
10 maslina.
Priprema:
- Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati so, maslac, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto. Od tijesta napraviti valjak i rasporediti na deset jednakih djelova (može i na više djelova ukoliko želite manje pizzete).
- Oblikovati kuglice pa ih razvaljati i posložiti u kalup. Svaki komad tijesta udubiti u sredini i preliti salsom pomiješanom s kečapom. Dodati naribanu pureću šunku i sir te posuti kukuruzom i nasjeckanim maslinama. Nadjev ne mora nužno biti ovaj, a možete napraviti i više kombinacija po želji. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.