Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Pljeskavice od bundeve

po Senan Dervisevic 27/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Danas pripremite pljeskavice od bundeve. Bundeva je idealna u jesenjim, a i u zimskim hladnim danima, pa sa ovim jelom sigurno nećete pogriješiti.

Sastojci:

1 kg bundeve, očišćene i isječene na kriške

400 g leblebija u konzervi, procijeđenih, propranih i osušenih

1 čehno bijelog luka, isječen

1/2 kašičice tucane paprike

1 kašičica mljevenog kima

malo peršuna, grubo nasječenog

3-4 kašike integralnih prezli

Za salatu:

2 mrkve, grubo narendane

1/2 manjeg crvenog luka, tanko nasječenog

100 g mrvljenog feta sira

4 integralna somuna ili tortilje

Priprema:

1. Kriške bundeve ispecite u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 200ºC oko 10 minuta (ili dok ne omekša). Leblebije, bijeli luk, tucanu papriku, kim i polovinu peršuna izblendirajte, tako da dobijete tečnu smjesu.

2. Ostavite bundevu da se malo prohladi i onda kašikom odvojte mesnati dio od kore i dodajte ga u smjesu od leblebija. Začinite i dodajte prezle. Sve dobro promiješajte i rukama oblikujte manje pljeksavice. Svaku stavite na tanjir i ostavite da se hlade 10 minuta.

3. Za salatu, pomiješajte preostali peršun, rendanu mrkvu, crveni luk i fetu.

4. Zagrijte roštilj (ili grill tavu) i ispecite pljeskavice dok sa obje strane ne dobiju lijepu, zlatnu boju.

5. Pljeskavice servirajte sa salatom u somune ili tortilje.

Preporučujemo

Tempeh s ukusnim umakom

30/03/2022

Pljeskavica od prosa za ručak

21/03/2022

Vegetarijanske okruglice

12/03/2022

Stigao biljni odrezak izrađene 3D printerom

09/03/2022

Recept za neobične šnicle od kelja

01/02/2022

Vegetarijanski čokoladni mafini

13/01/2022

Povrtna gnijezda

09/01/2022

Tempeh s ukusnim umakom

31/10/2021

Marinirani patlidžan s roštilja

24/10/2021

Veganske kocke od kafe s mlijekom

09/09/2021

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt Karfiol kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh