Pogača sa špinatom i sirom za dobro jutro

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

450 g brašna,

2 kašičice soli,

2 kašike šećera,

1 šoljica maslinovog ulja,

1 šolja toplog mlijeka,

1 kesica suhog kvasca,

1 jaje.

Sastojci za nadjev:

300 g špinata,

250-300 g mladog sira,

malo krem margarina za premazivanje.

Priprema:

1. Prosijano brašno umijesiti s ostalim sastojcima na uobičajen način i po potrebi dodati tople vode. Ostaviti na toplom mjestu da se tijesto diže. Možete tijesto podijeliti na dva dijela, ili, kao ja, razvući jednu koru, pa je podijeliti na pola. Premazati je krem margarinom.

2. Dok je tijesto odmaralo, spremiti nadjev od špinata i sira. Špinat operite, nasjeckajte i pomiješajte s izmrvljenim sirom, posolite po ukusu. Koru posuti nadjevom.

3. Preklopiti koru prema sredini, prvo jednu, a potom drugu stranu. Opet premažemo koru i pospemo nadjevom, ali samo do pola. Preklopimo, malo rastanjimo i režemo tijesto na trokute.

4. Redati trokute uspravno u pleh koji ste obložili pek-papirom, kraćom stranom ka ivici. Kad se popuni prvi krug, isto ponoviti i s drugim. Od okrajaka tijesta kad ste rezali trokute, napraviti ružicu koju postavite u sredinu.

5. Ostaviti na toplom da još malo odmara, premazati umućenim jajetom i peći u dobro zagrijanoj rerni dok ne porumeni. Izvaditi je, pokriti čistom krpom i ostaviti nekoliko minuta da omekša. Poslužiti uz jogurt ili kiselo mlijeko.

 

Preporučujemo