Sastojci:
450 ml toplog mlijeka,
200 ml maslinovog ulja,
1 jaje + 1 bjelance,
8 g suhog kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
oko 700 do 750 g brašna,
150 g feta sira,
1 žumance,
1 kašika mlijeka,
1 paprika.
Priprema:
1. U polovinu toplog mlijeka staviti kašičicu šećera i suhi kvasac, izmuhešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne. Brašnu dodati kašičicu soli i sve izmiješati, napraviti udubljenje u sredini brašna. Sastaviti mlijeko, ulje, bjelance, jaje i sve izmiješati zajedno i sipati u sredinu brašna i dodati nadošli kvasac.
2. Umijesiti tijesto rukom ili mikserom dok ne dobijete meko tijesto, koje se ne lijepi za prste. Oblikovati tijesto u kuglu, posuti dno vanglice brašnom i staviti tijesto te ga posuti s malo brašna. Pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti u frižider preko noći.
3. Naraslo tijesto podijeliti na 18 jednakih dijelova ili na onoliko delova na koliko hoćete da su vam pogačice velike ili male i oblikovati ih u kuglice. Ostaviti ih kratko da se malo odmore.
4. Radnu površinu, ako je potrebno, posuti gustinom. Prstima rastanjiti svaku kuglicu debljine oko 1 cm i rasjeći na 4 strane.
5. Na svaki rasječen deo staviti po komadić sira. Podići stranice da obavijete sir i sastaviti ih u sredinu tijesta. Posuti peršunom.
6. Sastavljene stranice malo prstom ugurajte u sredinu tijesta da se zalijepe, a tijesto okolo sira malo raširite da se sir vidi. Naredati tako napravljene pogačice na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. Nožem isjeći krugove crvene ili zelene paprike i staviti ih u sredinu tijesta. Ostaviti dvadesetak minuta da pogačice narastu. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagrije. Premazati pogače umućenim žumancetom i kašikom mlijeka i peći ih oko 25 minuta ili dok vam ne porumene. Ohladiti ih kratko.