Sastojci:
2 jaja,
2 kašike povrtnog začina,
list celera,
vezica peršuna,
150 g mrkve,
celera,
peršuna,
1 pile,
100 g pšeničnog griza,
1 kašičica povrtnog začina,
malo sjeckanog peršuna za knedle.
Priprema:
1. Pile stavite u veći lonac i zalijte sa toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće i povrtni začin pa stavite na laganu vatru da proključa. Kada proključa, kašikom maknite pjenu i nastavite sa kuhanjem sve dok pile ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte grančice celerovog i peršunovog lista.
2. U međuvremenu pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj posudi razmutite jaja, dodajte gris, povrtni začin, nasjeckani peršun pa pjenjačom umutite u jednoličnu smjesu. Ostavite pokriveno oko pola sata.
3. Smjesu za griz-knedle promiješajte, kašikom oblikujte knedle, stavite u ključalu supu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.