Predjelo: Supa sa knedlama

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 jaja,

2 kašike povrtnog začina,

list celera,

vezica peršuna,

150 g mrkve,

celera,

peršuna,

1 pile,

100 g pšeničnog griza,

1 kašičica povrtnog začina,

malo sjeckanog peršuna za knedle.

Priprema:

1. Pile stavite u veći lonac i zalijte sa toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće i povrtni začin pa stavite na laganu vatru da proključa. Kada proključa, kašikom maknite pjenu i nastavite sa kuhanjem sve dok pile ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte grančice celerovog i peršunovog lista.

2. U međuvremenu pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj posudi razmutite jaja, dodajte gris, povrtni začin, nasjeckani peršun pa pjenjačom umutite u jednoličnu smjesu. Ostavite pokriveno oko pola sata.

3. Smjesu za griz-knedle promiješajte, kašikom oblikujte knedle, stavite u ključalu supu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.

Preporučujemo