Prefini browniesi: Kakao kocke bez glutena gotove za 15 minuta

po Vasa Kuharica

Želite li se zasladiti nečim zdravim, a nemate previše vremena za pripremu, ovi prefini browniesi od kakaa pravo su rješenje. Ne peku se, ne sadrže gluten, a pogodi su i za prehranu vegana

Sastojci:

300 grama datula bez košpica

300 grama oraha

9 kašika kakaa u prahu

2 kašike ekstrakta od vanilije

50 ml javorovog sirupa ili meda

2 kašike kokosovog ulja

prstohvat soli

Priprema:

  1. U blenderu smeljite datule i orahe, dodajte šest kašika kakao praha, jednu i pol kašiku ekstrakta od vanilije, 2 kašike vode i prstohvat soli. Mutite smjesu sve dok se ne počinje odvajati od stranica blendera.
  2. Smjesu pravilno utisnite u četvrtastu posudu.
  3. U zdjeli pomiješajte preostali kakao i ekstrakt vanilije s dvije kašike kokosovog ulja i javorovim sirupom. Miješajte dobro dok ne nestanu sve grudice, pa njime prelijete kolač.
  4. Pustite da se hladi oko dva sata prije posluživanja.

 

Preporučujemo