Prijedlog: Teletina na burgundski način

po Vasa kuharica

Sastojci:

1,5 kg teletine,

200 g suhog mesa,

2 glavice luka,

200 g mrkve,

300 ml crnog vina,

2 šolje telećeg bujona,

1 kašika paradajz pirea,

200 g gljiva,

so,

biber,

lovorov list,

majčina dušica,

peršun,

maslac,

maslinovo ulje.

Priprema:

1. Isijecite suho meso propržite. Izvadite ga na tanjir, a u istu tavu sipajte maslinovo ulje i propržite krupnije isječeno meso. Kad se proprži izvadite ga na tanjir. Sipajte malo ulja u tiganj i propržite luk i mrkvu.

2. Nakon nekoliko minuta vratite suho meso i meso u tavu. Sipajte bujon, vino, paradajz pire i začine. Jelo ostavite da vri 10-15 minuta. Nakon toga poklopite i stavite u rernu na 190-200 stepeni oko 2 sata. Ako je potrebno, za vrijeme kuhanja možete dodati vodu.

3. Nakon dva sata izvadite jelo iz rerne i u njega dodajte luk i isječene gljive. Sipajte još malo bujona ili vode i vratite ponovo u rernu na još 35-40 minuta.

4. Izvadite iz rerne i pospite sitno isjeckanim peršunom. Servirajte sa kuhanom pastom ili krompir pireom.

Preporučujemo