Sastojci:
500 g brašna,
4 g instant kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
oko 250 ml vode,
100 ml ulja,
200 g sira,
250 g špinata,
1 jaje,
150 g margarina,
malo susama ili lana.
Priprema:
- Od brašna, soli, šećera, kvasca, ulja i tople vode zamijesite tijesto, pa ga prekrijte i ostavite na toplom. Kada se udvostruči podijelite tijesto na 3 ili 4 loptice, pa ostavite da ponovo naraste.
- Sjedinite blanširan, sitno sjeckan špinat i sir, pa posolite po ukusu. Na pobrašnjenoj radnoj ploči razvaljajte tijesto, pa premažite omekšalim margarinom sjedinjenim s umućenim žumancem. Preko stavite fil, pa zarolajte u veknicu. Na isti način pripremite i ostale.
- Redajte ih u pleh premazan s malo ulja i ostavite da miruju oko 15 minuta. Zatim svaku veknicu premažite bjelancem, pa zarežite dužinom po sredini, tako da se vidi fil. Pospite s malo susama ili lana i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne porumene.