Raženi hljeb s lanenim sjemenkama za dobro jutro

po Vasa kuharica

Sastojci:

100 g sjemenki lana,

100 ml vruće vode,

250 g glatkog pšeničnog brašna,

250 g raženog brašna,

1 suhi kvasac,

1 mala kašika šećera,

1,5 mala kašika soli,

3 kašike ulja,

250 ml mlakog mlijeka.

Priprema:
1. Lan prelijte vodom i ostavite pola sata. Popit će svu tekućinu i nabubriti.
2. Sjedinite sve ostale sastojke, na kraju dodajte lan. Tijesto će isprva biti ljepljivo i teško za rad. Lan se također neće odmah sjediniti s tijestom pa tijesto gnječite između prstiju da se lan podjednako raspodijeli.
3. Mijesite nekoliko minuta pa ostavite da se udvostruči. Preselite tijesto u kalup obložen papirom.
4. Nakon dvadesetak minuta stavite peći u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 1 sat.

Preporučujemo