Sastojci:
1 kg crvenih paprika,
1 čehno bijelog luka,
maslinovo ulje,
aceto balsamico,
peršun,
sitna so.
Priprema:
- Paprike oprati, raspoloviti i očistiti od sjemenki. Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i lagano ga nauljiti maslinovim uljem. Poslažite paprike tako da im je kožica okrenuta prema gore. Pecite ih oko sat na 130 stepeni bez ventilatora (ovisno o veličini paprika), sve dok potpuno ne omekšaju. Ako niste sigurni, možete ih probati probosti viljuškom, kad prođu kroz papriku bez otpora gotove su. Izvadite paprike u veću posudu i pokrijte ih poklopcem da malo odstoje i ohlade se. Zatim pažljivo uz pomoć noža skinite kožicu s paprika.
- Oguljene paprike razrežite napola i dodajte im jedno čehno sitno nasjeckanog bijelog luka i kašičicu nasjeckanog svježeg peršuna.
- Promiješajte i dodajte maslinovog ulja (dovoljno da prekrije paprike) te dvije kašike aceta balsamica. Promiješajte, a zatim pažljivo posolite na kraju.
- Ostavite da se mariniraju neko vrijeme, a zatim ih poslužite kao prilog.