Sastojci: 1 manji krompir, 1 veća mrkva, 1 manja tikvica, 1 manja glavica crnog luka, pola vezice peršina, 100 g soli, kašika ulja.
Priprema:
1. Sve sastojke sitno nasjeckajte i stavite u teflonsku tavu u kojoj se sastojci neće zalijepiti za dno, nalijte malo vode i prodinstajte dok ne ispari sva tekućina koju će pustiti povrće. Dodajte so i ulje i nastavite miješati još nekoliko minuta.
2. Sameljite sve sastojke i vratite na tavu kako bi se malo osušilo. Kada dobijete smjesu gustu poput tijesta, maknite ju s vatre i rasporedite po papiru za pečenje. Napravite od smjese pravougaonik debljine oko 1 centimetar i zamrznite na 12 sati. Nakon toga nasjeckajte na kockice.
3. Svaku kockicu uvijte u papir za pečenje i stavite u frižider – to je pravilan način čuvanja. Od ove smjese se dobiva 9 kockica, a povrće se može izmijeniti po želji i ukusu.