SAVJETI: Napravite omlet bez greške

po Vasa kuharica

Ukusan omlet brzo i lako može napraviti svako, posebno ako zna nekoliko malih trikova. Uz nekoliko korisnih savjeta lako možete napraviti fini omlet, a prema želj u njega stavite dodatke poput povrća ili sira.

1. Tava – Potrebna vam je dobra tava. Bitno je da ima teško dno s neljepljivom površinom. Tava je dovoljno vruća kada na nju kapnete malo vode, a ona odmah ispari.

2. Priprema – Ako želite u omlet staviti povrće, najprije ga izdinstajte. Ako dodajete sir, obavezno ga narendajte ili narežite na tanke listiće. Ako imate ostatke od ručka, poput komadića mesa, podgrijte ih u mikrovalnoj pećnici prije nego što ih dodate omletu. Jaja stavite u zasebnu zdjelu i dobro ih promiješajte.

3. Pečenje – Na vruću tavu stavite malo ulja ili maslaca, a jaja ulijte odjednom. Trebala bi odmah dobivati pečene rubove ako ste dobro zagrijali tavu i ulje. Čim se donji dio omleta čini pečenim, lopaticom polako odvojite rubove i preokrenite ga na drugu stranu. Smanjite vatru.

4. Dodaci – Dodatke poput povrća, mesa ili sira stavite na kraju i preklopite jaja preko pa na minutu ili dvije ostavite sve u tavi da se dobro zagrije. Provjerite jesu li se dodaci dovoljno zagrijali – ako se sir nije rastopio, uključite sporet i još malo podgrijavajte na najslabijoj temperaturi. Kako bi omlet lijepo izgledao i na tanjiru, najlakše je pustiti ga da sklizne iz tave na njega.

Preporučujemo