Sastojci:
5 dkg tankih kriški salame,
1 zelena paprika,
1 glavica luka,
6 dkg brašna,
2 dkg integralnog brašna,
1 kašika praška za pecivo,
1 kašičica soli,
1 kašičica sjemenki kima,
1 kašika meda, 100 g margarina,
4 dl mlijeka,
po želji ribani sir za posipanje.
Priprema:
- Zagrijati rernu na 225 stepeni. Narezati kriške salame na manje komade, papriku na kockice te sitno nasjeckati luk.
- Pomiješati bijelo, integralno brašno, prašak za pecivo, so i sjemenke kima. Dodati med i margarin narezan na kockice. Uliti mlijeko i brzo umijesiti tijesto. U pripremljenu smjesu dodati salamu, papriku i luk.
- Smjesu kašikom stavljati u kalupe za mafine, napuniti udubljenja smjesom do tri četvrtine. Posuti ribanim sirom i peći oko 18-20 minuta.
- Kad su mafini pečeni izvaditi ih iz kalupa i poslužiti.