Štrudla sa sirom i mileramom

po Vaša Kuharica

Sastojci za tijesto:

500 g brašna,

200 ml mlijeka,

20 g svježeg kvasca,

100 g margarina,

1 kašikica šećera,

kašičice soli,

2 jaja.

Za fil:

200 g sitnog slanog sira,

200 g milerama.

Priprema:

  1. Kvasac stavimo u mlako mlijeko s jednom kašičicom šećera i ostavimo ga da naraste. Kada kvasac naraste, zamijesimo tijesto koje ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi da i ono naraste.
  2. Nadošlo tijesto premijesimo te podijelimo na dva jednaka dijela. Jedan po jedan dio razvaljamo u pravougaonik. Polovinu (širu stranu) prvog pravougaonika premažemo slanim sirom, a polovinu drugog mileralom.
  3. Valjamo oba komada u štrudlu, a zatim ih stavimo jednu pored druge kako bismo ispleli pletenicu. Pletenicu stavimo u pleh, premažemo umućenim bjelancetom s malo soli.
  4. Pletenicu ostaviti dok se rerna ne ugrije na 250 stepeni. Po želji štrudlu možete posuti susamom, kimom ili origanom. Ubaciti štrudlu u zagrijanu rernu i nakon pet minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peći 30-45 minuta dok ne porumeni.
  5. Nakon što se ispekla, štrudlu siječemo suprotno od smijera kojim je umotana, odnosno ukoso i ostavimo da se ohladi.

 

Preporučujemo