Topli zalogaji s mladim vrganjima za doručak

po Vasa kuharica

Sastojci: 

200 g palente,

250 g vrganja,

5 g putera,

1 glavica luka,

2 čehna bijelog luka,

3 kašike maslinovog ulja,

100 g parmezana,

100 g sira,

so,

biber,

peršun.

Priprema: 

1. Obrišite vlažnom krpicom i narežite vrganje na kriškice. Zagrijte tavu i na maslinovom ulju popržite luk i prodinstajte vrganje. Pred kraj pirjanja umiješajte svježi nasjeckani peršun. Palentu pripremite prema uputama na pakiranju, samo što u slanu vodu dodajte i zgnječeni bijeli luk te puter. U još toplu palentu umiješajte pola količine naribana parmezana i sira prema izboru.
2. Kad se palenta ohladi, nanesite je u tankom sloju u lim za pečenje i stavite zapeći u pećnici 20 minuta na 180 stepeni. Palentu izvadite i pustite da se ohladi pa je režite na kriške koje opet složite u lim za pečenje. Na svaku kocku palente stavite sloj naribanog sira, pa dinstanih gljiva. Posipajte opet sirom i vratite u rernu na 10-ak minuta.

Preporučujemo