Sastojci:
200 g palente,
250 g vrganja,
5 g putera,
1 glavica luka,
2 čehna bijelog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
100 g parmezana,
100 g sira,
so,
biber,
peršun.
Priprema:
1. Obrišite vlažnom krpicom i narežite vrganje na kriškice. Zagrijte tavu i na maslinovom ulju popržite luk i prodinstajte vrganje. Pred kraj pirjanja umiješajte svježi nasjeckani peršun. Palentu pripremite prema uputama na pakiranju, samo što u slanu vodu dodajte i zgnječeni bijeli luk te puter. U još toplu palentu umiješajte pola količine naribana parmezana i sira prema izboru.
2. Kad se palenta ohladi, nanesite je u tankom sloju u lim za pečenje i stavite zapeći u pećnici 20 minuta na 180 stepeni. Palentu izvadite i pustite da se ohladi pa je režite na kriške koje opet složite u lim za pečenje. Na svaku kocku palente stavite sloj naribanog sira, pa dinstanih gljiva. Posipajte opet sirom i vratite u rernu na 10-ak minuta.