Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Trikovi chefa Shaya Coopera za savršeno pripremljena jaja

po Vasa kuharica 20/02/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Poznati londonski chef Shay Cooper, glavni kuhar hotela „The Goring“, otkrio je nekoliko vrlo korisnih savjeta kako pravilno pripremiti jaja. Mnogi doručak ne mogu zamisliti bez kuhanih ili pečenih jaja. Iako se čini kako se prilikom pripremanja jaja nema što pogriješiti, chef Cooper ukazao je na nekoliko najčešćih grešaka. Uz pomoć ovih savjeta, nikad nećete prepeći ili prekuhati jaje.

Kuhana jaja

1. Uvijek koristite svježa jaja

Ukoliko nisu svježa, bjelance će se prilikom pripremanja raspasti. Stoga je bitno da su što svježija, upozorava Cooper.

2. Nemojte pretjerivati s vinskim sirćetom

Mnogi pretjeruju s korištenjem vinskog sirćeta prilikom pripremanja poširanih jaja jer vjeruju kako to pomaže da se jaje bolje i brže skuha. Cooper kaže kako je to potpuno pogrešno jer će se tako žumance duže kuhati, a bjelance će biti nejednako skuhan. Zbog toga koristite samo nekoliko kapi sirćeta prilikom pripreme poširanog jaja.

3. Nikad ne razbijajte jaja direktno u tavu

Ovo je vrlo česta greška koju rade mnogi, zato prije nego jaja počnete peći u tavi razbijte ih u zdjelici te pažljivo odvojite ostatke ljuske ili sitnih bijelih vlakana iz žumanca.

4. Ne stavljajte jaja direktno u vrelu vodu

I vi imate običaj ubacivati jaja direktno u proključalu vodu? Nemojte to više raditi jer, kako kaže Shay Cooper, tako se vrlo lako može oštetiti bjelance. Umjesto toga, jaja stavite odmah u vodu koju ste stavili da se kuha.

Pečena jaja

1. Nemojte dodavati previše vrhnja ili mlijeka.

Dodani tekući sastojci samo će potaknuti odvajanje bjelanaca i žumanaca.

2. Dobro ih razmutite prije pripreme.

Ovo je ključni korak koji ne smijete zaboraviti prilikom pripreme jaja.

3. Provjerite je li boja umućene smjese ujednačena.

Poželjno je uzeti veliku zdjelu i jaja umutiti pomoću kružnih pokreta prema površini. Bitno je da se postigne prozračnost smjese, objašnjava poznati chef.

4. Pripazite da se jaja ne prepeku.

Kajgana ili omlet vrlo se lako prepeku i postanu suha, a ne sočna. Kako se to ne bi dogodilo, morate ih izvaditi mrvicu prije nego mislite da su gotova kako se ne bi prepekla zbog vreline tave.

Kuhana jaja

1. Držite se minutaže kuhanja.

Iako se čini vrlo jednostavno jelo, mnogi pogrešno pripremaju kuhana jaja. Shay Cooper ističe kako je bitno držati se preporučenog vremena za pripremu. Ukoliko želite meko kuhano jaje – dovoljne su tri minute (žumance će biti gotovo u tekućem stanju), četiri minute potrebne su za žumance s nešto čvršćim, ali još mekim središtem, a sedam minuta trebate kuhati jaje ukoliko želite vrlo tvrdo kuhano jaje. Cooper kaže kako se radi o minutažama za srednje velika jaja, a ukoliko se radi o velikim jajima, dodajte vremenu kuhanja još minutu ili dvije ako se radi o onima posebno velikim.

2. Trik za guljenje ljuske

Zvuči pomalo čudno, ali jako svježa jaja teža su za guljenje ako su tvrdo kuhana, pa Cooper preporučuje ona koja nisu jako svježa.

JajakajganaShay Cooper

Preporučujemo

Zdravi omlet za početak dana

26/05/2022

Grčki jogurt s voćem

25/05/2022

Palačinke od heljde za dobro jutro

24/05/2022

Trikovi da pržena jaja ispadnu savršena

23/05/2022

Omlet od špinata sa sirom i sosom od...

19/05/2022

Pašteta od bakalara

18/05/2022

Muffini sa sirom za doručak

17/05/2022

Povrtni sendvić za početak dana

16/05/2022

Namaz od krem sira s dimljenim lososom

15/05/2022

Sendviči s oslićem u hrskavom kukuruznom brašnu

14/05/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh