Sastojci:
2 patlidžana
2 glavice crnog luka
2 paradajza
200 ml pavlake za kuhanje
2 kašike sitno isjeckanog peršunovog lista
so i biber prema ukusu.
Sastojci:
1. Patlidžan ogulite i isjecite na tanke kriške, posolite sa svih strana, prelijte vodom i ostavite desetak minuta da izađe gorčina.
2. U međuvremenu očistite i isjeckajte crni luk, a zatim ga propržite u dubokoj šerpi na malo ulja. Dodajte ocijeđene kriške patlidžana, možete i da ih isiječete na kockice, pržite nekoliko minuta, pa dodajte oguljen i isjeckan paradajz. Sipajte pola litra vode, začinite solju i biberom pa kuhajte dok povrće ne omekša.
3. Zatim procijedite, povrće ispasirajte u blenderu, vratite u šerpu i sipajte još 0,7 l vode. Kuhajte još pet minuta, a zatim umiješajte pavlaku za kuhanje. Manji patlidžan možete da ogulite, isiječete, pripremite na grilu i stavite u čorbu kao hranljivi ukras.