Ukusna pašteta od lososa

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g fileta svježeg lososa, bez kože i kostiju,

morska so,

125 g maslaca,

3 glavice ljutike,

50 ml bijelog suhog vina,

125 g dimljenog lososa,

2 kašike maslinovog ulja,

2 kašike limunovog soka,

svježe mljeveni biber,

pola kašičice svježe mljevenog muškatnog orašćića,

so,

50 g maslaca.

Priprema:

  1. Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu dinstajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom. Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta.
  2. Maknite s vatre, razmrvite vilicom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite dinstani losos, dimljeni losos i maslac u blender i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju.
  3. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u blenderu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslacem. Ostavite da se stisne u frižideru najmanje 24 sata.

 

Preporučujemo