Sastojci:
250 g fileta svježeg lososa, bez kože i kostiju,
morska so,
125 g maslaca,
3 glavice ljutike,
50 ml bijelog suhog vina,
125 g dimljenog lososa,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike limunovog soka,
svježe mljeveni biber,
pola kašičice svježe mljevenog muškatnog orašćića,
so,
50 g maslaca.
Priprema:
- Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu dinstajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom. Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta.
- Maknite s vatre, razmrvite vilicom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite dinstani losos, dimljeni losos i maslac u blender i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju.
- Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u blenderu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslacem. Ostavite da se stisne u frižideru najmanje 24 sata.