Sastojci: 600 g telećeg mesa, 1 glavica luka, 2-3 kašike ulja, 2 mrkve, 2 krompira, biber u zrnu, 2-3 lista lovora, so, 2 kašike brašna, malo crvene mljevene paprike, 2 žumanca, 200 ml kisele pavlake, svjež peršun, sok od limuna.
Priprema:
- Isjeckati sitno luk. U dublji lonac sipati ulje, zagrijati ga, pa na njemu izdinstati sitno sieckani luk. Dodati meso sieckano na kockice, promiešati i ostaviti da se malo dinsta.
- Sipati 2 l vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice sieckanu mrkvu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuhati sve dok povrće i meso ne omeknu.
- U posebnom lončetu izmješati brašno, papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu. Opet kuhati dok ne provri.
- 2 žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promješati. Kada čorba provri sklonite je sa ringle, pa je polako sipati u smjesu od žumanaca i pavlake stalno mješajući viljuškom.
- Sipati dvije-tri kutlače. Dobro promješati, pa opet jednom po jednom kutlačom vraćati smjesu u lonac. Polako promješati i poklopiti.