Sastojci: 1 jaje,
1,5 dcl mlijeka,
50 g maslaca otopljenog na pari,
pola kocke svježe germe,
2 kašike sećera u prahu,
prstohvat soli,
1 vanil šećer,
ribana korica limuna,
malo mlijeka za razmutiti germu,
350 g brašna,
ulje za prženje i nadjev po želji.
Priprema:
1.Izmrviti germu, dodati malo šećera i malo toplog mlijeka i pustiti da se otopi.
2.Umutiti jaje, dodati mu 1,5 dcl mlijeka, otopljeni maslac, šećer u prahu, vanil šećer, so i koricu limuna. Sjediniti sve i dodati otopljenu germu. Zatim dodavati po malo brašna i mijesiti tijesto te ga pokrijte sa prozirnom folijom i pustiti da se udvostruči.
3. Premijesiti tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu oko 6-7 mm. aditi časom krofne te ih redati na papir za pečenje i ostaviti da odstoje 15 minuta na jednoj strani. Okrenuti ih i pustiti da odstoje još 15 minuta.
4. Zagrijati ulje i pržiti krofne tako da u ulje stavljamo onaj dio koji je bio okrenut prema gore.
6. Poklopite kratko šerpu prije okretanja krofni. Okrenite ih i pustite da dobiju lijepu boju i sa druge strane te potom vadite na kuhinjski papir.
7.Puniti nadjevom po želji pa posuti šećerom u prahu.