Ukusne palačinke sa špinatom i ricottom za doručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

4 kašike brašna,

1 jaje,

1/2 kašike maslinovog ulja,

1,5 dl mlijeka,

100 g svježeg špinata,

3 kašike pinjola,

2/3 šolje ricotte,

2 kašike ribanog parmezana,

1 štapić celera – sitno narezan.

Priprema:

1. U posudu sipati brašno i napraviti udubinu u sredini, u koju se stavi razmućeno jaje. Dobro izmiješati brašno i jaje u jednoličnu smjesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmiješati, pa postepeno ulijevati
mlijeko. Ostaviti da kratko odstoji.

2. Oprani špinat narezan na trakice umiješati u smjesu za palačinke.

3. Na manjoj nauljenoj zagrijanoj tavi ispeći palačinke tako da se jedna kutlača smjese ravnomjerno izlije na tavu i zagrijava dok ne porumeni, nakon čega se okrene na drugu stranu i postupak se ponovi.

4. Na suhoj tavi kratko prepeći pinjole da porumene. U zdjeli pomiješati ricottu i parmezan, pa dodati pinjole i celer. Smjesu sa ricottom ravnomjerno premazati po palačinkama i zamotati. Punjene palačinke smjestiti u vatrostalnu zdjelu, pokriti folijom i peći 15 minuta u rerni na 190 stepeni.

Preporučujemo