Medene kifle

po Vasa kuharica

Sastav za tijesto:

70 g putera,

175 ml mlake vode,

400 g brašna,

1 kocka germe,

1/2 kašičice soli,

4 kašike meda.

Premaz:

1 žumance,

1 kašika mlijeka,

50 g putera.

Po želji kiflice puniti evrokremom ili džemom.

Priprema:

1. U brašno dodati so. Rastopiti puter u mlakoj vodi pa dodati i germu.
2. Sve to sipati u brašno te dodati i 4 kašike meda.
3. Umijesiti tijesto i ostaviti da se udupla. Podijeliti na dvije kugle pa svaku razviti. Tijesto rezati na trokute pa svaki premazati rastopljenim puterom. Po želji možete na vrh staviti malo eurokrema ili džema. Zarolati trokute u kifle i složiti ih u pleh koji ste obložili pek-papirom.
5. Umutiti žumance s mlijekom pa premazati kifle. Peći ih 20 minuta na 180 stepeni.

Preporučujemo