Losos je vrlo  zdrav u bilo kojem obliku i kombinaciji, kažu nutricionisti. Stoga bi ga trebalo jesti s vremena na vrijeme (barem jednom sedmično) jer obiluje omega 3- masnim kiselinama i sadrži visokovrijedne bjelančevine, vitamine B kompleksa, fosfor i selen.

Sastojci:

400 g losos fileta

1/2 glavice luka

5 kašika maslinovog ulja

3 kašike majoneze

2 kašike soka limuna

1/2 kašičice mljevene crvene paprike

 

Priprema:

  1. Odmrznite filete lososa i posušite ih papirnatim ručnikom.
  2. Ulijte maslinovo ulje u grill tavu. Kada se zagrije, ubacite filete lososa, prvo na stranu kože. Nakon otprilike osam minuta, okrenite filete na drugu stranu i pecite još pet minuta.
  3. Skinite kožu s fileta i usitnite meso ribe. Možete i prstima, komadi će se sami odvajati. Pustite da se meso malo ohladi. Nasjeckajte luk skroz sitno.
  4. Ribu i luk stavite u blender pa dodajte maslinovo ulje, majonezu i sok limuna. Miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ubacite mljevenu papriku, so, biber i malo sušenog ili svježeg kopra. Još malo miksajte pa probajte i uštimajte okus prema vlastitim željama.
  5. Namaz možete jesti odmah, ali bilo bi još bolje da ga spremite u frižider na barem jedan sat. A za to vrijeme narežite baguette na kriške željene veličine. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje pa posložite kriške hljeba i pokapajte ih maslinovim uljem i stavite peći na 200 stepeni 10-15 minuta. Izvadite kad kriške dobiju rumenu boju.
  6. Kriške baguettea namažite namazom od lososa, a gore dodajte sastojke prema želji – cherry paradajze, kisele krastavce, kapare, slane inćune, masline, ukiseljene lučice, feta sir…