Sastojci:

55 dkg glatkog brašna,

125 ml mlakog mlijeka,

5 dkg kvasca svježeg,

6 dkg šećera,

25 kg margarina,

4 žumanjca,

brašno za radnu ploču,

1 jaje za premazivanje.

Fil:

20 dkg mljevenih oraha,

10 dkg mljevenog keksa,

1/2 kašičice cimeta,

7 dkg šećera u prahu,

200 ml mlijeka.

Priprema:

1. Kvasac razdrobiti u zdjelici sa 4 kašike mlijeka, umiješati kašičicu šećera i pola kašike brašna, pokriti pa ostaviti da se digne 15 minuta. Brašno pomiješati sa žumancima. Margarin rastopiti s ostatkom šećera i mlijeka. Pomiješati brašno sa žumancima, kvasac i otopljeni margarin pa zamijesiti tijesto. Neka se diže na toplom oko 40 minuta.
2. Za fil pomiješati orahe, keks, cimet – zasladiti šećerom, pa dodati mlijeko i kuhati dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladiti.
3. Od tijesta napravi četiri loptice pa svaku razvaljati na radnoj ploči uz malo brašna, svaku narezati na osam trokuta. Od četiri loptice dobit ćete 32 roščića.
4. Na širi dio trokuta staviti fil (jedna puna kašičica na svaki roščić otprilike). Uviti trokut prema unutra i oblikovati roščić. Stavljati ih u veliki pleh na koji ste prethodno stavili pek-papir. Ostaviti 5-8 minuta da se dignu. Premazati ih umućenim jajetom i staviti u vruću rernu na 180 minuta da se peku oko 20 minuta. Kad se ispeku izvaditi i pokriti salvetom da omekšaju, a potom ih posuti šećerom u prahu.