Sastojci:

400 g mekog pšeničnog brašna,

100 g heljdinog brašna,

kašičica soli,

kašičica šećera,

1,5 kašičica suvog kvasca,

100 ml jogurta.

Priprema:

  1. Izmješajte obje vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, pa sve zajedno sjedinite. Sipajte u sredinu jogurt i uz stalno mješanje dolivajte toplu vodu po potrebi. Pokrijte čistom krpom i stavite na toplo mjesto da narasta.
  2. Nakon pola sata premjesite tijesto i opet pokrijte da još jednom naraste, a zatim ga i posljednji put premjesite.
  3. U dublju šerpu sipajte tri prsta ulja za prženje i dobro ga zagrijte. Nauljenom kašikom vadite tijesto i spuštajte u vruće ulje.
  4. Šerpu protresite, da se uštipci ako je moguće sami okrenu, a ako ne mogu prevrnite ih kašikom. Gotove uštipke vadite na salvetu da se ocjede od ulja. Služite ih vruće sa domaćim kajmakom ili sirom, uz jogurt.