Sastojci:

600 g tikvica,

80 g luka,

200 g crvene svježe paprike,

2 čehne bijelog luka,

kašika pinjola,

kašika narezanog kopra,

kašika suhog začina,

2-3 kašike maslinovog ulja.

Za preliv:

2 kašike sirćeta,

2 kašike vode,

šećer,

biber.

 

Priprema:

 

  1. Na maslinovom ulju propržite nasjeckane luk i papriku. Dodajte pinjole pa tikvice narezane na kolutiće i suhi začin. Promiještajte i dinastajte pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.

 

  1. Posebno kratko prokuhajte sirće, šećer i vodu, prelijte preko tikvica i malo promiješajte. Tikvice stavie u vatrostalnu posudu i zapecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Pospite ih narezanim koprom i poslužite kao prilog.