U veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji tempeh je jedna od omiljenih namirnica. Taj fermentirani proizvod od kuhane soje ima obilje proteina, dobre masti i vlakna a ne sadrži previše kalorija. Svestrani tempeh odličan je u umacima, varivima, kao i dodatak tjestenini ili sendvičima.
Ne volite li gorkastu notu tempeha dovoljno ga je kratko kuhati na pari, a potrudite li se malo oko marinade, lako se pretvara u senzaciju okusa. Volite li azijsku kuhinju, isprobajte tempeh u kombinaciji sa sojinim umakom i mirisnim začinima.
Sastojci: 1 pakiranje tempeha, 1 kašika maslinova ulja. Marinada: 3 kašike povrtnog temeljca, 1 kašika sojinog umaka, pola žličice bijelog luka, četvrtina kašičice luka u prahu. Umak teriyaki: 4 kašike umaka od soje, 1 kašičica sezamovog ili maslinovog ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica srirache ili ljutog umaka po izboru, 1 kašičica rižinog vina ili jabučnog octa, pola kašičice bijelog luka u prahu, pola kašičice škrobnog brašna. Dekoracija: sjemenke sezama, mladi luk.
Priprema:
1. Narežite tempeh pa ga kuhajte na pari 10 minuta. Pomiješajte sastojke za marinadu i dobro izmiješajte.
2. Tempeh stavite u posudu i prelijte marinadom. Marinirajte najmanje 20 minuta.
3. Ulijte ulje u tavu i kad se zagrije pecite tempeh 3-5 minuta sa svake strane dok ne postane hrskav.
4. Pomiješajte sastojke za umak u velikoj zdjeli pa dodajte tempeh.
5. Zatim izvadite tempeh iz umaka i vratite ga u tavu pa pržite oko 30 sekundi sa svake strane da se karamelizira.
6. Ugasite vatru i ulijte preostali umak. Ostavite oko minute da se umak malo zgusne. Poslužite i pospite sa sjemenkama sezama i sjeckanim mladim lukom.