Veganska musaka: Rezultat vrijedan svake minute

po Vasa Kuharica

Bez ijednog sastojka životinjskog porijekla, ova veganska musaka je ukusna, lagana i punog okusa. Priprema se veoma lako, tanjir je dovoljan da zasiti, a varijacije su bezbrojne.

Sastojci:

250 g crvenog graha iz konzerve

1 patlidžan

1 nasjeckana glavica luka

2 nasjeckana čehna bijelog luka

1 nasjeckana crvena paprika

1 nasjeckana zelena paprika

2 paradajza

1/4 šoljice vode

1/4 šoljice maslinovog ulja

1/4 kašičice timijana

 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
  2. Narežite patlidžan na kriške srednje debljine. Premažite ih maslinovim uljem i poslažite na lim za pečenje. Pecite u pećnici oko 25 minuta.
  3. Zagrijte ulje u tavi. Dodajte luk i dinstajte oko 1 minutu. Dodajte preostale sastojke, dobro promiješajte i dinstajte oko 5 minuta.
  4. Namastite vatrostalnu posudu i u nju poslažite patlidžan. Preko patlidžana ravnomjerno poslažite smjesu s povrćem. Stavite još jedan sloj patlidžana i tako slažite dok god imate sastojke. Pecite u pećnici oko 10 minuta.

Preporučujemo