Bez ijednog sastojka životinjskog porijekla, ova veganska musaka je ukusna, lagana i punog okusa. Priprema se veoma lako, tanjir je dovoljan da zasiti, a varijacije su bezbrojne.
Sastojci:
250 g crvenog graha iz konzerve
1 patlidžan
1 nasjeckana glavica luka
2 nasjeckana čehna bijelog luka
1 nasjeckana crvena paprika
1 nasjeckana zelena paprika
2 paradajza
1/4 šoljice vode
1/4 šoljice maslinovog ulja
1/4 kašičice timijana
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
- Narežite patlidžan na kriške srednje debljine. Premažite ih maslinovim uljem i poslažite na lim za pečenje. Pecite u pećnici oko 25 minuta.
- Zagrijte ulje u tavi. Dodajte luk i dinstajte oko 1 minutu. Dodajte preostale sastojke, dobro promiješajte i dinstajte oko 5 minuta.
- Namastite vatrostalnu posudu i u nju poslažite patlidžan. Preko patlidžana ravnomjerno poslažite smjesu s povrćem. Stavite još jedan sloj patlidžana i tako slažite dok god imate sastojke. Pecite u pećnici oko 10 minuta.