Japanci obožavaju maštovite napitke i deserte od kafe, a pritom im ne nedostaje kreativnosti. Jedna od omiljenih poslastica su žele-kocke od kafe koje se mogu poslužiti sa šlagom, sladoledom, u toplome ili hladnome mlijeku, bilo biljnom ili kravljem. Izvrsna je kombinacija kocki kafe u mlijeku s rumom ili Baileysom i šlagom.
Mogućnosti doista ima napretek, a najbolje je od svega što umjesto želatine možete koristiti i biljnu varijantu. Agar-agar je prirodni biljni žele bez mirisa i okusa, koji se dobiva od morske alge. Jedna kašičica praha zamjenjuje osam kašika želatine, a tekstura mu je nešto kompaktnija. Osim što služi za zgušnjavanje juha, i umaka, agar-agar je popularna veganska zamjena za želatinu.
Sastojci: 55 g šećera 4 g agar-agara u prahu, 4 šoljice kuhane kafe, biljno mlijeko prema izboru.
Priprema:
1. Šećer i agar-agar prah stavite u lončić pa zatim dodajte kafu miješajući. Kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok ne zakuha.
2. Ulijte kafu u kalup ili posudu za pečenje pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi i zatim prebacite u frižider da se stvrdne.
3. Nožem narežite žele na kocke veličine zalogaja pa poslužite u čašama i prelijte biljnim mlijekom.