Sastojci:
100 g šampionjona
400 g krompira
100 g graška
100 g mrkve
100 g celera
1-2 kašike prezle
20 g maslaca
začin
biber
ulje za prženje
Za bešamel unak:
250 ml mlijeka
50 g brašna
jaje
2 kašike ribanog parmezana
muškatni oraščić
50 g maslaca
Za paniranje:
2 jaja
50 g brašna
50 gprezle
Priprema:
- Šampionjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo začina prodinstajte na 20 g maslaca.
- Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte.
- Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
- Posebno pripremite gusti bešamel: na preostali zagrijani maslac stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte.
- Malo ohladite pa umiješajte jaje, parmezan i muškatni oraščić.
- Zatim dodajte pripremljene šampionjone, krompir, povrće i prezlu. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro izmiješajte.
- Od dobivene smjese oblikujte popečke pa ih uvaljajte u brašno, istučena jaja i prezlu.
- Isprižite ih u zagrijanom ulju.
- Vegetarijanske uštipke poslužite s tartar umakom, jogurtom ili kiselim vrhnjem.