Sastojci:
400 g brašna,
200 ml jogurta,
1 kesica praška za pecivo,
1 jaje,
200 g tvrdog sira,
so,
ulje za prženje.
Priprema:
- U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, malo soli i sve dobro promiješajte. U tako pripremljeno brašno dodajte jedno jaje i sipajte jogurt. Zatim izmrvite ili izrendajte sir.
- Tijesto rukama dobro umijesite kako bi se svi sastojci sjedinili. Ako vam je tijesto previše mekano, slobodno dodajte još 1-2 kašike brašna.
- Tijesto izručite na pobrašnjenu površinu i oklagijom razvucite koru od oko jedan centimetar debljine pa nožem isijecite pravougaonike.
- U međuvremenu stavite šerpicu na šporet i na jačoj temperaturi zagrijte ulje. Količina ulja treba biti tolika da prekrije piroške do pola.
- U zagrijano ulje pažljivo spuštajte jednu po jednu pirošku i pržite dok fino ne porumene s obje strane.